sâmbătă, 20 decembrie 2014

Fasole batuta







Ingrediente:

500 g. fasole alba boabe
un pastarnac
un morcov mare sau doi mai micuti
4 catei de usturoi
2-3 cepe rosii
ulei
sare
boia dulce

Se pune fasolea la inmuiat ( cu apa calda ) si se lasa cateva ore sau de seara pana dimineata, dupa care se strecoara si se pune la fiert. Dupa cateva clocote aruncam apa si punem din nou fasolea la fiert, cu apa fierbinte. Adaugam si pastarcacul cu morcovul, sare  si lasam sa fiarba foarte bine, pana cand fasolea este moale. Strecuram fasolea si zarzavatul ( pe care o sa-l punem separat - eu nu-l amestec cu fasolea) dar pastram apa in care au fiert. Pasam fasolea adaugand doua-trei linguri de ulei, usturoiul pisat si cate putin din apa in care a fiert, pana obtinem consistenta dorita.
Separat punem ulei la incins si taiem ceapa julien. Cand uleiul este bine incins adaugam ceapa si lasam sa se caleasca, pana devine moale dar fara sa o ardem, dupa care adaugam o lingurita de boia. Adaugam ceapa cu uleiul peste fasole. 
Face echipa buna cu o salata de varza murata :). 

Pofta buna !








Piftie ( Racituri, Cotoroage)





Nu exista iarna fara cotoroage, cel putin nu in Banat :) . Este usor de facut, dar ia destul de mult timp.

Ingrediente:

3 picioare de porc ( deja celebri adidasi)
o bucata rasol de poc ( partea de sus a piciorului de porc)
500 g. pulpa de porc
o capatana usturoi ( sau mai mult, depinde de gust)
foi de dafin
piper boabe
sare
si, bineinteles, apa

Intr-o oala incapatoare se aseaza picioarele, carnea, rasolul, foile de dafin ( eu am pus 4 bucati), piperul boabe si jumatate din capatana de usturoi ( catei taiati in jumatate), sare ( atentie sa nu puneti prea multa, mai bine se mai adauga la sfarsit) si se acopera cu apa ( cam 4 litri, o sa scada mult pana la sfarsit). Se lasa sa fiarba in jur de 4 ore. La sfarsit apa a scazut cam la jumatate. Spre final se adauga si restul de usturoi, tocat si se mai lasa sa dea un clocot. Se  scoate carnea, se portioneaza si se aseaza in castroane. Zeama se strecoara si si toarna peste carne. Se lasa la rece, cateva ore, apoi sunt numai bune de papat :).

Pofta buna!
P.S.  La final, inainte de a opri focul, se face o verificare : se pun cateva linguri de zeama intr-o canita si se pune in frigider. Dupa jumatate de ora se verifica daca s-a inchegat. Daca nu este inchegata, inseamna ca mai trebuie lasat sa fiarba.




joi, 11 septembrie 2014

Tocanita din piept de pui cu mamaliguta







Ingrediente:

600 g. piept de pui
o ceapa mare
2 ardei grasi
o conserva cu rosii decojite
o ceasca bulion
sare dupa gust
ulei

Se taie carnea in bucati si se adauga intr-o cratita, peste uleiul incins. Se taie ceapa julien si ardeii bucati, nu foarte mici. Dupa ce bucatile de carne si-au schimbat culoarea si s-au prajit putin, se adauga ceapa si ardeii. Se acopera cu un capac, se lasa la foc mic sa se dinstuie in suc propriu, pana se inmoaie ardeii. Se adauga rosiile si bulionul, sare dupa gust, se acopera cu capacul si se lasa sa fiarba, la foc mic, pana scade.
E delicioasa pe un pat de mamaliguta cu putina telemea :)

Pofta  buna !






vineri, 15 august 2014

Cheesecake cu jeleu de mure


Pentru ca vara :)



Ingrediente:

300 g biscuiti petit beurre ( eu am gresit cu 100 g in plus si blatul este putin cam sfaramicios, dar la fel de gustos:) .  Dar, pentru un aspect mai frumos e nevoie doar de 300 g)
200 g unt topit
600 g branza de vaci foarte grasa ( eu folosesc de la Lidl, nu vreau sa le fac reclama, dar e foarte buna) sau crema de branza
500 ml frisca lichida
150 g zahar
3 plicuri zahar vanilat
20 g gelatina maruntita
100 ml apa
100 ml lapte cald

Pentru jeleu:

300 g. mure sau orice alte fructe asemanatoare ( proaspete sau congelate)
4 linguri zahar
10 g.gelatina
100 ml. apa

Incepem cu blatul. Maruntim bine biscuitii si ii amestecam cu untul topit. Daca luam putina compozitie in mana si o strangem trebuie sa ramana compact. Luam o tava cu pereti detasabili ( eu am avut una de 28 cm) punem folie alimentara astfel incat sa acoperim toti peretii tavii si rasturnam biscuitii. Nivelam bine si aplatizam bine , bine. Dam la frigider si continuam cu crema.
In 100 ml apa dizolvam gelatina si o lasam 10 minute sa se inmoaie dupa care o adaugam in cele 100 ml lapte cald. Atentie, laptele nu trebuie sa fie fiert, doar foarte cald.
Pentru crema , amestecam branza cu zaharul si zaharul vanilat, adaugam treptat frisca si amesteacam bine, la viteza mare ( mixer sau robot, depinde de ceea ce aveti) timp de 5 minute. Reducem viteza pana la minim si adaugam laptele cu gelatina, treptat si amestecam pana la incorporarea completa.
Turnam crema peste blatul de biscuiti ( crema este mai lichida dar se va ingrosa frumos in frigider) si dam la rece.
Continuam cu prepararea jeleului. In 100 ml apa dizolvam gelatina si o lasam 10 minute. Intr-o cratita punem murele cu zaharul la fiert si lasam sa clocoteasca pentru 5 minute. Le luam de pe foc si le pasam ( cu ce aveti, un mixer sau cu robot mic) obtinand un sos, cald, in care adaugam gelatina si amestecam bine. Mai lasam putin sa se raceasca, in principiu pana ajunge la temperatura camerei. Scoatem cheesecake-ul din frigider, verificam daca s-a intarit si turnam jeleul. Miscam putin tava ca sa se intinda uniform si dam din nou la rece pentru aproximativ 2 ore.
Rezultatul este DELICIOS!

Pofta buna!









vineri, 23 mai 2014

Spuma de capsune







Ingrediente:

2 albusuri
250 g capsune
100 g zahar
un praf de sare

Se spala capsunele, se taie in bucati si se amesteca cu zaharul.
Separat, albusurile cu praful de sare se bat pana ajung o spuma tare. Se incorporeaza treptat amestecul de capsune cu zahar, amestecand mereu. Rezultatul este o spuma usoara dar care nu curge. Se pune in frigider cam doua ore inainte de servire.
Usoara si cu iz de vara :)

Pofra buna!



marți, 29 aprilie 2014

Bors de fasole rosie cu coaste afumate






Ingrediente:

2 cutii fasole rosie
3-4 coaste afumate
3 morcovi
1 patrunjel
1 pastarnac
jumatate telina mica
un ardei
2 cepe
3 linguri de rosii in bulion
o mana de fidea
ulei
sare
leustean
marar
250-300 ml bors


Se taie ceapa marunt si se caleste in ulei. Se taie zarzavatul si se adauga peste ceapa, lasand putin la calit. Se adauga fasolea, scursa de zeama, coastele, apa, sarea si se lasa sa fiarba. Cand zarzavaturile sunt fierte  se adauga rosiile si verdeata, sa lasa sa ma fiarba cinci minute dupa care adaugam fideaua si  borsul, fiert in prealabil si se mai lasa sa dea cateva clocote. Dupa ce oprim focul, lasam sa se raceasca usor, fara sa acoperim oala cu capac.
Ideal ar fi sa fie servita alaturi de o ceapa sparta :)

Pofta buna!



joi, 24 aprilie 2014

Prajitura desteapta






O minunatie ce se separa singura in cuptor devenind o prajitura cu trei straturi. Are la mijloc o crema ce seamana cu budinca. Delicioasa!


Ingrediente:

9 oua
1 l lapte caldut
200 g  margarina topita si racita
250 g zahar
200 g faina
un praf de sare
o esenta vanilie
2 plicuri zahar vanilat

Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu sarea si zaharul vanilat.
Galbenusurile se freaca bine cu zaharul si esenta de vanilie, pana devin albicioase. Se adauga margarina, topita si racita, amestecand bine pana se omogenizeaza, apoi adaugam faina, putin cate putin, amestecand mereu. Dupa ce toata faina a fost incorporata se adauga laptele, putin caldut, incet, amestecand mereu.Adaugam albusurile si amestecam usor pana sunt inglobate total. Rezulta o compozitie lichida.
Pregatim o tava, una normala nu mare, cu hartie de copt, turnam compozitia si introducem in cuptorul incalzit unde o lasam, la foc mic, cam o ora si 10 min. Oprim cuptorul si lasam prajitura sa se raceasca. Se pudreaza cu zahar si gata, numai buna de servit.

Pofta buna!




       
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...