sâmbătă, 20 decembrie 2014

Fasole batuta







Ingrediente:

500 g. fasole alba boabe
un pastarnac
un morcov mare sau doi mai micuti
4 catei de usturoi
2-3 cepe rosii
ulei
sare
boia dulce

Se pune fasolea la inmuiat ( cu apa calda ) si se lasa cateva ore sau de seara pana dimineata, dupa care se strecoara si se pune la fiert. Dupa cateva clocote aruncam apa si punem din nou fasolea la fiert, cu apa fierbinte. Adaugam si pastarcacul cu morcovul, sare  si lasam sa fiarba foarte bine, pana cand fasolea este moale. Strecuram fasolea si zarzavatul ( pe care o sa-l punem separat - eu nu-l amestec cu fasolea) dar pastram apa in care au fiert. Pasam fasolea adaugand doua-trei linguri de ulei, usturoiul pisat si cate putin din apa in care a fiert, pana obtinem consistenta dorita.
Separat punem ulei la incins si taiem ceapa julien. Cand uleiul este bine incins adaugam ceapa si lasam sa se caleasca, pana devine moale dar fara sa o ardem, dupa care adaugam o lingurita de boia. Adaugam ceapa cu uleiul peste fasole. 
Face echipa buna cu o salata de varza murata :). 

Pofta buna !








Piftie ( Racituri, Cotoroage)





Nu exista iarna fara cotoroage, cel putin nu in Banat :) . Este usor de facut, dar ia destul de mult timp.

Ingrediente:

3 picioare de porc ( deja celebri adidasi)
o bucata rasol de poc ( partea de sus a piciorului de porc)
500 g. pulpa de porc
o capatana usturoi ( sau mai mult, depinde de gust)
foi de dafin
piper boabe
sare
si, bineinteles, apa

Intr-o oala incapatoare se aseaza picioarele, carnea, rasolul, foile de dafin ( eu am pus 4 bucati), piperul boabe si jumatate din capatana de usturoi ( catei taiati in jumatate), sare ( atentie sa nu puneti prea multa, mai bine se mai adauga la sfarsit) si se acopera cu apa ( cam 4 litri, o sa scada mult pana la sfarsit). Se lasa sa fiarba in jur de 4 ore. La sfarsit apa a scazut cam la jumatate. Spre final se adauga si restul de usturoi, tocat si se mai lasa sa dea un clocot. Se  scoate carnea, se portioneaza si se aseaza in castroane. Zeama se strecoara si si toarna peste carne. Se lasa la rece, cateva ore, apoi sunt numai bune de papat :).

Pofta buna!
P.S.  La final, inainte de a opri focul, se face o verificare : se pun cateva linguri de zeama intr-o canita si se pune in frigider. Dupa jumatate de ora se verifica daca s-a inchegat. Daca nu este inchegata, inseamna ca mai trebuie lasat sa fiarba.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...