duminică, 26 mai 2013

Gogosi aromate




Ingrediente:

200 ml.lapte caldut
2 oua
2 plicuri drojdie
80 g. unt topit si racit
o esenta de rom
o esenta de vanilie
120 g zahar
o lingurita sare
650 g. faina alba

Aluatul l-am preparat in masina de paine. Se pun ingredientele in cuva masinii in urmatoarea ordine: ouale,untul topit si racit,laptele, zaharul, sarea, esentele,faina si drojdia,dupa care se porneste masina pe programul de framantat. Dupa terminarea programului, rasturnam aluatul pe o suprafata de lucru  infainata si intindem o foaie ,cam de 1 cm, sa nu fie foarte subtire. Taiem aluatul, cu ajutorul unui pahar, a unei forme rotunde,sau orice alta forma, formand gogosile. La mai lasam putin sa creasca dupa care le prajim in ulei incins. Pe fundul vasului in care scoatem gogosile, punem servetele ca sa se absoarba uleiul. Le trecem prin zahar pudra si gata, sunt numai bune de infulecat :).



Pofta buna!

Pentru reteta m-am inspirat de aici.


duminică, 5 mai 2013

Pasca cu urda







Ingrediente:
Pt. aluat:
550 g. faina alba
250 ml. lapte
80 g. unt
180 g. zahar
2 galbenusuri
o linurita rasa de sare
un plic drojdie
coaja rasa de la o lamaie
coaja rasa de la o portocala
un plic zahar vanilat

Pt. umplutura:
500 g. urda
8 linguri de zahar
2 oua
o esenta de rom
o esenta de vanile
100 g. stafide
o lingura gris

Pt. uns:
 un ou + o lingura de lapte


Aluatul l-am facut in masina de paine. Se pun in cuva ingredientele lichide apoi cele solide si, la sfarsit, drojdia. Se porneste masina si dupa o ora si jumatate avem aluatul :)
Intre timp pregatim o tava rotunda cu hartie de copt.
Impartim aluatul in doua. O parte o intindem pe fundul tavii,cu mana, iar cealalta parte o impartim in trei din care facem trei rulouri. Acestea le impletim si impletitura rezultata o asezam in tava, peste foaia de aluat, de jur imprejur, ca o cununa. Lasam sa creasca, cam 30-45 min., timp in care pregatim umplutura. Sfaramam bine urda, adaugam zaharul, esentele, stafidele, ouale, grisul si amestecam bine pana se omogenizeaza. Dupa ce pasca a crescut, adaugam umplutura in mijloc. Batem un ou cu o lingura de lapte si, cu ajutorul unei pensule,ungem aluatul. Introducem pasca in cuptorul preincalzit si o lasam acolo, la foc potrivit ( intre mic si mediu) cam o ora, poate si mai mult, in functie de cuptor. O putem incerca inainte de a o scoate pentru a fi siguri ca este coapta -intepam aluatul cu un cutit, care trebuie sa iasa curat daca pasca e facuta.
Se poate unge cu miere,dar imediat dupa ce am scos-o di cuptor, cat este inca fierbinte.

Pofta buna!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...