vineri, 22 februarie 2013

Crostata cu gem de capsuni si nuca





Aceasta este reteta mamei mele.......de fapt,ea a facut-o :)



Ingrediente:

300 g. faina
100 g margarina
3 linguri ulei de masline
100 g zahar
jumatate lingurita sare
un ou
un plic praf de copt
un borcan de gem de capsuni si 4 linguri de nuca macinata

Se amesteca gemul cu nuca si se lasa deoparte.
Se pune faina intr-un castron si se amesteca cu zaharul, sarea si praful de copt. Se adauga oul, margarina taiata in bucati si uleiul amestecandu-le pe toate, cu varful degetelor, pana se incorporeaza toata faina. Se framanta aluatul pana nu se mai lipeste de maini, se infasoara in folie transparenta si se pune in frigider unde se lasa macar 30 min.
Dupa ce a stat la rece,aluatul se scoate pe blatul de lucru,infainat,se ia trei sferturi din el si se intinde. Ca sa fie mai usor,se intinde direct pe foaia de copt,dupa care se pune in tava si se inteapa cu furculita,din loc in loc. Se adauga amestecul de gem cu nuca,iar din restul de aluat se fac rulouri subtiri ce se pun peste umplutura,ca un grilaj. Se introduce la cuptor, la foc potrivit,pana cand incepe sa se rumeneasca deasupra. Se lasa sa se raceasca inainte de a taia.





Pofta buna !

vineri, 15 februarie 2013

Macrou la cuptor cu sos de smantana









Am folosit cuptorul cu halogen pentru acest preparat,dar se poate face si la cuptorul electric normal. La cel cu gaz trebuie acoperita tava,in prima faza,cu folie de aluminiu si s-ar putea sa nu fie la fel de rumen.

Ingrediente:

500 g. macrou
3 linguri ulei
2 linguri smantana
o lingura faina
zeama de la o lamaie
4 catei de usturoi ( mai maricei)
sare

Pestele se curata,se taie in bucati,se sareaza si se da prin faina. Se pune uleiul intr-o tava si se aseaza bucatile de peste. Se introduce tava in cuptor,la 200 grade si se lasa pana ce pestele se rumeneste.
Separat,se amesteca usturoiul cu zeama de lamaie si smantana. Dupa ce pestele s-a rumenit,se adauga sosul de smantana si se mai lasa in cuptor,la 170 grade, inca un sfert de ora. Se serveste cald.
Daca nu va place prea acrisor,injumatatiti zeama de lamaie.
Se poate folosi si un alt fel de peste,dar noua ne place macroul pentru ca are foarte putine oase.






Pofta buna !

joi, 14 februarie 2013

Prajitura cu ciocolata si foi de napolitana





Ingrediente:

o foaie de napolitana,taiata in doua
150 g.unt
150 g.zahar
200 g.ciocolata ( eu am pus amaruie)
200 g.biscuiti
100 g nuca taiata
100 ml.apa

Se caramelizeaza zaharul si se stinge cu apa. Se fierbe pana se topeste tot zaharul. Se adauga ciocolata si untul, amestecand mereu pana se topesc.
Separat,se zdrobesc biscuitii ( o parte din ei sa fie pisati) si se amesteca cu nuca taiata bucati. Se adauga sosul de ciocolata si se amesteca bine.
Se imparte foaia de napolitana in doua (daca este foaie mare,ca sunt si mai mici) si se pune compozitia de mai sus pe una din foi. Se uniformizeaza si se acopera cu cealalta foaie. Se inveleste in folie si se pune in frigider,macar pentru doua ore,inainte de a o taia.







Pofta buna !

Fasole rosie cu cabanosi









Ingrediente:

o ceapa
un morcov
3 conserve cu fasole rosie ( conserva de 420 g.)
3 cabanosi
jumatate conserva de rosii taiate ( conserva de 400 g.)
foi de dafin
sare
piper
marar
o lingura de ulei

Se taie cabanosii in bucati si se prajesc. Se adauga ceapa taiata marunt,morcovul cubulete si se calesc putin,pana cand ceapa devine sticloasa. Se adauga fasolea,dafinul( eu am pus doua frunze mici), sarea,piperul si apa cat sa acopere. Se lasa sa fiarba,la foc mic,pana se inmoaie morcovul. Se adauga rosiile si mararul si se mai lasa pe foc pana scade din apa si ramane ca un sos.
E buna rau cu niste castraveti murati !




Pofta buna !

Clatite








Ingrediente:

2 oua
250 g. faina de grau
o lingurita rasa de sare
500 ml. apa
o lingura de ulei

Se amesteca ouale cu sarea si faina,adaugand treptat apa,ca sa nu apara cocoloase, iar la sfarsit,adaugati uleiul. Rezulta o compozitie moale,cam ca o smantana dulce. Se ia cu polonicul si se toarna intr-o tigaie speciala pentru clatite,se intinde pe toata suprafata tigaii si se prajeste. Daca nu aveti tigaie antiaderenta,trebuie sa folositi cate o picatura de ulei pentru fiecare clatita.
Din compozitia aceasta au rezultat 15 bucati. Cu gem au fost delicioase :)

Pofta buna !


sâmbătă, 9 februarie 2013

Friptura simpla din ceafa de porc








Ingrediente:

1 kg. ceafa de porc
o capatana de usturoi
3 foi de dafin
o lingurita boia de ardei ( iute sau dulce)
sare
piper boabe
2 linguri de ulei

Se taie carnea in bucati maricele,dar nu foarte groase. Se pune ulei intr-o cratita,se adauga carnea, foile de dafin, boiaua, sarea, boabele de piper ( cam o lingurita) si se adauga apa,atat cat sa acopere carnea. Se pune la fiert si cand incepe sa clocoteasca se adauga usturiul taiat felii. Se acopera cratita cu un capac si se lasa sa fiarba pana scade apa si incepe sa sfaraie uleiul.
Carne este foarte moale,se topeste in gura.
Puteti adauga o garnitura de cartofi piure, o salata de varza sau o puteti consuma asa,simpla. Mie imi place cu castraveti murati :) Este,pur si simplu,delicioasa.


Pofta buna !

joi, 7 februarie 2013

Salata de telina cu sana








Aceasta este o salata pe care am mancat-o la cumnatica mea si mi-a placut mult :)

Ingrediente:

500 g. telina
400 g. sana
sare
2 linguri suc de lamaie

Se curata telina si se da pe razatoare. Se adauga sare,dupa gust, sana si sucul de lamaie. Se amesteca bine si gata, se serveste. E foarte simplu de facut :)





Pofta buna!

miercuri, 6 februarie 2013

Copanele de pui la cuptor cu sos de smantana








Ingrediente:

De preferat sa se foloseasca un vas termorezistent,cu capac.

10 copanele de pui
2 linguri ulei de masline
2 linguri faina
6-7 linguri smantana
jumatate cana de apa
sare,piper dupa gust
jumatate lingurita boia de ardei dulce
jumatate lingurita de usturoi granulat

Se aseaza pulpele in tava.
Separat,se prepara sosul de smantana. Se pune uleiul in tigaie si cele doua linguri de faina si se lasa putin,pana incepe se sfaraie. Se stinge cu apa,amestecand repede ca sa nu apara cocoloase.
Se adauga smantana,sarea,piperul,boiaua,usturoiul si se lasa pana incepe se fiarba,amestecand mereu. Se ia sosul,se toarna peste copanele, se acopera si se introduce in cuptor. Le lasam acolo, la foc potrivit,cam o ora dupa care luam capacul si mai lasam copanelele in cuptor pentru un sfert de ora.









Pofta buna !


Tarta cu urda si gem de capsuni







Ingrediente:

un aluat fraged- reteta este aici
500 g. urda
un ou
5 linguri de zahar
2 plicuri de zahar vanilat
4-5 linguri de gem de capsuni

Se amesteca bine urda cu oul,zaharul si zaharul vanilat.
Se ia trei sferturi din aluat si se intinde. Ca sa fie mai usor,se intinde direct pe foaia de copt,dupa care se pune in tava ( eu am folosit una rotunda,de 28 cm) si se inteapa cu furculita. Daca aveti tava speciala pentru tarta, e si mai bine. Se adauga urda si se niveleaza,iar deasupra se intinde gemul.
Din aluatul ramas se intinde o foaie din care se taie fasii si se face grilajul ce se aseaza peste tarta.

Se introduce la cuptor, la foc potrivit,pana cand incepe sa se rumeneasca deasupra.
Nu scoateti tarta din tava,oricat de mare ar fi tentatia :) , pana nu se raceste.  





Pofta buna !

luni, 4 februarie 2013

Pizza cu sunca,salam si ciuperci








Ingrediente pentru aluat:

Ingredientele sunt pentru doua pizze.


500 g. faina
250 ml. apa calduta
o lingura rasa drojdie uscata
o lingurita sare
o lingura ulei de masline

Se framanta un aluat,cu mana sau, ca sa fie mai usor, cu masina de facut paine. Daca folositi masina, adaugati in cuva ingredientele lichide,apoi cele solide si la sfarsit drojdia.
Daca framantati cu mana, asezati faina intr-un castron si faceti o groapa in mijloc. Puneti sarea, uleiul si apa amestecata cu drojdia ( daca se specifica pe ambalaj ca trebuie dizolvata, daca nu,se amesteca cu faina). Se incepe amestecarea ingredientelor din mijloc, incorporand treptat toata faina. Se lasa sa creasca si, dupa ce se dubleaza, se rastoarna pe planseta de lucru infainata. Se presara putina faina si pe deasupra, se framanta si se imparte in doua. Se ia o bucata,se intinde cu sucitorul si se aseaza in tava. Va recomand o tava teflonata pentru pizza, cu gauri.
Peste aluat se pune bulion ( nu va zgarciti,dar nici nu exagerati), salam uscat,sunca presata, ciuperci(de preferat proaspete,dar sunt bune si cele din conserva) si deasupra se adauga mozzarella sau cascaval ras. Salamul, sunca si ciupercile trebuie taiate in felii subtiri,iar ca si cantitate,puneti in functie de gust.
Se introduce pizza in cuptor, la foc mare si se lasa cam 15 minute.

Cealalta bucata de aluat se poate pastra in frigider,pana a doua zi, invelit in folie.



Pofta buna!




vineri, 1 februarie 2013

Cotlete de porc cu ciuperci si vin rosu








Ingrediente:

4 felii cotlet de porc
500 g. ciuperci
o ceapa
3 catei usturoi
3 linguri de smantana
o lingura faina
sare
piper
o jumatate pahar de vin rosu
ulei

Se spala carnea si se usuca fiecare bucata cu servetele. Se tavalesc prin faina si se prajesc usor, pana se rumenesc, dar sa nu se usuce. Se scot si se lasa deoparte.
Separat, se caleste ceapa taiata marunt si se adauga ciupercile taiate felii. Se amesteca putin,pana lasa un pic de zeama si se adauga usturoiul pisat, jumatate pahar de vin si jumatate pahar de apa. Se adauga carnea si se lasa sa fiarba, la foc mediu, pana scade si se formeaza un sos. Se adauga smantana, putina zeama de lamaie, sare, piper, dupa gust si se mai da un clocot. Se presara cu frunze de patrunjel si se poate servi.



Pofta buna !

Ciorba de cartofi, fara carne







Ingrediente:

2 morcovi
o radacina de patrunjel - mai mare
o ceapa
5 cartofi
sare
o lingura de ulei
un ou
2 linguri smantana
bors sau sare de lamaie, pentru acrit
fidea








Se pune uleiul intr-o oala pentru ciorba si se adauga ceapa ,taiata marunt. Se dinstuie ceapa,nu se prajeste, pana devine sticloasa. Se adauga o cana de apa calda si se lasa sa fiarba incet.
Se taie in bucatele si celelalte legume si se adauga peste ceapa. Se pun cam 2 L. de apa calda, sare si se lasa sa fiarba.
Intr-un castron se bate oul cu cele doua linguri de smantana. Dupa ce legumele au fiert, se adauga borsul sau sarea de lamaie, dupa gust, fideaua ( eu am pus cam doua linguri) si oul cu smantana ( adaugati cateva linguri de zeama din ciorba in castronul cu ou si smantana,pana cand compozitia se incalzeste usor,abia apoi adaugati in ciorba). Se lasa sa mai dea un clocot, se adauga frunze de patrunjel si se opreste focul. Se acopera cu capac si se lasa sa se odihneasca putin inainte de a o servi.

Pofta buna !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...